Magnus Eliassen

Hvem er Magnus Eliassen

Magnus Eliassen er født 2. januar 1981 og er en norsk musiker, låtskriver og produsent. Han har gitt ut to soloalbum, det engelske Second Grace og norske Maskinisten. Sammen med broren Erik Eliassen, utgjør han duoen Sirkus Eliassen. Han har samarbeidet med blant andre Kråkesølv, Tungtvann, Joddski, Manna, Broiler og Arif.

I 2003 gav Eliassen ut vinylplaten Tinglysing EP under pseudonymet Magnetisk Nord, men sommeren 2005 debuterte han som soloartist med singelen «Lois Is Happy». Sangen ble samme sommer listet på NRK P3s C-liste. 11. november 2005 slapp Eliassen sitt selvutgitte debutalbum, Second Grace. Albumet dukket året etter opp på Dagbladets årlige liste av Norges mestsolgte album, og 1. mai 2015 slapp han singelen «Stor».

Utviklingen

Under by:Larm 2006 vant han Publikumsprisen, og i tiden etter spilte han en rekke konserter i Norge, USA og Tyskland. Under by:Larm 2007 uttalte Eliassen at han var kritisk til platebransjens anti-piratkopieringskampanje, Piracy Kills Music. Han mente at kampanjen virket mot sin hensikt ved å framstille lytterne som fiender, og 16. februar det samme året skrev musikktidsskriftet Ballade om hvordan Eliassen under by:Larm hadde blitt truet av topper i musikkbransjen

Etter denne travle perioden hørte man ingenting fra Eliassen, og i intervjuer har han uttalt at han mistet lysten til å spille musikk, så han bestemte seg for å legge ut på noen lengre reiser til Asia og Sør-Amerika i stedet for.

Tilbake til musikklivet

Sommeren 2011 kom Eliassens tilbake til musikklivet. Brødre-duoen Sirkus Eliassen debuterte med «Hjem til dæ», og 27. juli kom hans egen singel «Til dem du e glad i», en sang han skrev etter at en venn døde. «Til dem du e glad i» ble spilt inn sammen med hans venner i bandet Kråkesølv, og innspillingen av sangen skjedde allerede 24. juli, dagen etter at Eliassen hadde skrevet den.Lydopptak og musikkvideo ble laget live i Store Studio i Bodø, uten pålegg i etterkant. Både NRK P1 og NRK P3 la den inn i sine spillelister, og salgsinntektene fra denne innspillingen gikk uavkortet til Røde Kors.

Høsten 2011 kom Eliassen med to singler, «På ei bru i Amsterdam» kom 5. oktober, og 2. november kom «Hei, frøken DJ». «På ei bru i Amsterdam» ble av VGs anmelder beskrevet som en «smått suggererende perle med bøttevis av elektronisk ynde» og mottok karakter 5 av 6. Avisa Nordland omtalte den som «den nydelige elektroniske poplåten». Den andre singelen, «Hei, frøken DJ», ble av PlanB omtalt som «en funky og dansbar bombe av en låt», NRK P3 kalte den småsexy, og la den inn på C-listen sin, Dagens Næringsliv omtalte den som «ekstremt smittende og radiovennlig», og VGs anmelder kalte både «Hei, frøken DJ» og «På ei bru i Amsterdam» to oppsiktsvekkende fine elektronikapoplåter.

Den 11. november 2011 kom Magnus Eliassen ut med albumet Maskinisten. Det ble spilt inn i turområdet Maskinisten utenfor Bodø, ved hjelp av et solcellepanel. Valget av innspillingsstedet henger sammen med at han skrev sangene under et en måned langt opphold i telt i dette området i desember 2010.

VGs anmelder ga albumet karakter 5 av 6, og omtalte det som «en perlerad av nedstrippede og vakre låter, intenst personlige og drevet frem med oppriktig desperasjon i stemmen» og sier om tekstene at de «rommer både søkende alvor og glimtvis en naiv humor med perfekt stoppeffekt.» Dagens Næringsliv skrev i en positiv anmeldelse blant annet at «Maskinisten er en lavmælt, intens plate med smertelig vakre melodier» og at «Eliassen har spilt inn sangene mutters alene med kassegitar, monomikrofon og solcellepanel ved leirbålet. Bålknitringen, smånynning og skogslyder gir en intim og nesten litt dokumentarisk stemning. Det er som om man er til stede og får ta del i både den indre og ytre skogstilværelsen.»

Fortsettelsen

Etter å ha fokusert mest på Sirkus Eliassen sammen med broren i et par år, kom Magnus uten forvarsel ut med en ny solosingel den 12. april 2015 «Dersom æ vokste opp her». Avisa Nordland gav den karakter 4 av 6, og beskrev den som «denne korte låten på under to og et halvt minutt» og at «mesteparten av denne korte tiden bruker han på å levere noen vokale pusteøvelser og harmonier a la The Beach Boys, før han synger noen få tekstlinjer.» Eliassen har sagt om denne sangen at den er et forsøk på å frigjøre seg selv og sine lyttere fra forventninger og standardiserte formater. Magnus fortsetter å overraske, han kommer med stadig nye konsepter og ideer.

Privacy Policy