Kan man leve av streaming?

Gjennomsnittlig utbetaling

For eksempel, sier Spotify at gjennomsnittlig utbetaling for en stream til plateselskaper og utgivere er mellom $ 0,006 og $ 0,0084 men informasjon tyder på at gjennomsnittlig utbetaling til en artist fra plateselskapet etter at deres del er trukket fra er ca.$ 0,001128, så dette er ca. hva en signert artist mottar etter at plateselskapet altså har trukket fra deres andel.

Per-play tallene for streaming-tjenesten dog være misvisende, ettersom de er avhengig av hvor mange (eller få) brukere tjenesten har. Beats kan betale mer per-stream enn Spotify for eksempel, fordi den har relativt få brukere så sangene blir spilt færre ganger.

Artister vil tjene mye mer penger samlet fra Spotify fordi de har mange flere brukere, og hvis Beats får flere og flere brukere vil per-stream utbetalingenebli mindre fordi sangene blir spilt flere ganger. Så at en streaming-tjeneste betaler ut mer per spilte sang enn en annen, er ikke ensbetydende med at du som artist tjener flere penger, for å si det på den måten.

David McCandless

I 2010 laget data journalist og informasjons-designer David McCandlessen infografi som han publiserte på nettstedet sitt Information is Beautiful, og som viser hvor mye musikere ca. tjener online fra salg og streaming av deres egen musikk.

Denne undersøkelsen vakte oppsikt innen musikkbransjen, som da begynte å diskutere hva fremveksten av streaming-tjenester som Spotify ville bety for artistene. Fra 2015 og frem til nå, er saken at debatten fortsatt er aktuell, og kanskje nå er enda mer opphetet enn noen gang.

Nå harMcCandlesslaget en ny versjon av Infographic, oppdatert for 2015 og fortsatt det som gjelder.

Grundig fakta-granskning

Som forrige gang, graver han dypt og finner gode fakta til statistikken fra de ulike digitale musikkselskapene, sånn som fra Bandcamp, iTunes og Amazon som selger musikk, og streaming tjeneste somr: Spotify, Deezer Apples Beats Music, Rhapsody, YouTube og Tidal.

Foruten beregninger for hvor mye en artist kan forvente seg å tjene på et enkelt salg eller stream, viser infografien hvor mange av disse salgene de behøvde for å tjene den amerikanske månedlig minstelønnen på $ 1260.

Noen andre viktige ting å ta i betraktning: disse tallene gjelder for utøvende musikere, men de inkluderer ikke royalties for publisering eller låtskriving. Plus, den viktigste faktoren i hvor mye en artist signert til et plateselskap tjener, er betingelsene de har i kontrakten sin. Noen har gode og rettferdige avtaler, andre har ikke fult så gode avtaler.Det er virkelig verdt å lese bloggen og nettstedet hans, det er enormt mye god og nyttig informasjon du kan lære mye av.

Fremtidig kontrakt

Så hvis du er så heldig å være en av dem som etter hvert skaffer deg en platekontrakt og får gitt ut musikken din offisielt, så lønner det seg å lese gjennom kontrakten, og forhandle før du signerer så du ikke blir overrasket etterpå.

Alt i alt er det gode muligheter der ute til å tjene gode penger på streaming-tjenestene hvis du får gitt ut musikken din, streaming har mye tatt over det gammeldagse platesalget og er nok fremtiden for alle musikere.  Du må bare fortsette å tro på det du gjør, til slutt vil andre tro på deg også.

Privacy Policy